ב 2007 הוצגה תיאוריה פיזיקאלית חדשה. מדען מארה"ב, הפועל 'מחוץ למערכת' (חי בהוואי וגולש פעיל!) הציג הצעה לתיאוריה / תבנית כוללת לגבי היקום והחומר, מבוססת על דגם מתמטי מוכר לאנושות – 8E (ובפועל על תגלית המרכבה!). להלן ציטוט (ערוך על ידי א.ב.י) מאתר האינטרנט
http://www.calcalist.co.il/local/art…226262,00.html
ייופי הוא הכל. גארט ליסי עשה דוקטורט בפיזיקה, ואז פרש אל החוף, לגלוש. דווקא מחוץ לאקדמיה הוא טלטל את עולם המדע עם "התיאוריה של הכל", הסבר חדשני של היקום כולו. הגאונות, הוא מסביר, יכולה לצמוח רק מתוך התבוננות ביופיו של הטבע
ב־1888 המתמטיקאי הגרמני ווילהלם קילינג היה הראשון לגלות מבנה מתמטי חדש ומורכב להפליא, שזכה לכינוי E8. בפיתוחים של המבנה התברר שאפשר לצייר אותו בשני ממדים או לבנות אותו בשלושה ממדים; אבל תיאורטית מורכב ה־E8 משמונה ממדים, מ־248 נקודות ומ־248 סימטריות. ה־E8 מותג מאז כמבנה המתמטי היפה מכולם, והמשיך להעסיק חוקרים. פיזיקאים השתמשו בו למחקרים בתחומי תורת המיתרים והסופר כבידה, בין השאר, והמסע למיפוי שלו נחשב פרויקט שאפתני כמו מיפוי הגנום האנושי.
במרץ 2007 המכון האמריקאי למתמטיקה הודיע על מיפוי ה־E8. אחרי ארבע שנים של עבודה מורכבת, בהשתתפות 18 מתמטיקאים מבריקים ומחלקות שלמו באוניברסיטאות מובילות כגון קורנל ו־MIT, נרשם פיצוח. אם היו לוקחים את כל החישובים שנדרשו לפיצוח הזה ורושמים אותם על נייר, הוא היה מכסה בגודלו את האי מנהטן. למעשה, מדובר במשאבי חישוב גדולים עוד יותר מאלו שנדרשו למיפוי הגנום האנושי. אבל כמו במיפוי הגנום, גם המשמעויות המלאות של מיפוי ה־E8 עדיין אינן ידועות; ההצעה של ליסי להסביר את כל היקום באמצעות המודל הזה היא דוגמה אחת לפריצות הדרך הדרמטיות שהמבנה הזה עוד עשוי להצמיח.
ליסי (40) לא ממש עובד. עד לפני שנתיים הוא שימש מדי פעם מרצה מחליף לפיזיקה, עבד על התיאוריה ובעיקר גלש: על הגלים של מאווי בקיץ, על סנו בורד בנוואדה בחורף. "תמיד שמרתי על איזון בין מדע לגלישה", הוא מספר. "אלו פעילויות משלימות: אני יכול להתרכז בפיזיקה רק כמה שעות ביום, אבל גם יכול לגלוש רק שלוש שעות לפני שאני מוגבל פיזית". יש לו דוקטורט, אבל הוא אינו חבר בשום פקולטה, לא החזיק מעולם במשרה אקדמית קבועה ומיעט לפרסם.
ליסי פרש את התיאוריה שלו, שזכתה לשם TOE-Theory Of Everything)) במאמר "תיאוריה יוצאת דופן בפשטותה של הכל", שפורסם באינטרנט – אלא מה – והיה גם הוא שטוף נוסחאות. מאחוריהן הסתתר סדר: ליסי מיקם את כל חלקיקי החומר השונים ואת כל הכוחות הפיזיקליים הפועלים ביקום על 248 הנקודות שמרכיבות את E8. מודל אחד, והכל בפנים. יותר מזה: על המודל נותרו 20 "חורים", שגרמו לליסי להסיק שיש בעולמנו עוד 20 חלקיקים שעדיין לא התגלו.
השורה התחתונה של ה־TOE אומרת כך: החומר, ברמתו הבסיסית ביותר, מתנהג בהתאם לצורה שבה הוא מסודר על E8. סדרו את החלקיקים בסדר מרחבי מסוים על ציר הזמן, וקיבלתם את כוח הכבידה. סדרו את אותם חלקיקים בפריסה אחרת, וקיבלתם את הכוח האלקטרו־מגנטי. E8 הוא התבנית של הכל.
בתיאורייה של ליסי יש לא רק סדר ושלמות; יש בה גם פשטות, סימטריות, אלגנטיות והמון המון יופי – כל אותם רכיבים שהיינו מצפים למצוא בהסבר מקיף של היקום. מבחינת ליסי, היופי הוא אולי המהות המרכזית של התורה. "את רוב ההשלכות שלה קשה לי לנחש. הפן הפרקטי והמיידי שלה הוא שהיא חוזה את קיומם של כמה חלקיקים שעידן לא התגלו ואת קיומן של תופעות פיזיקליות אחרות", הוא אומר. "אבל לדעתי היישום האולטימטיבי שלה הוא פילוסופי גרידא: היקום שבו אנחנו חיים יוצא דופן ביופיו".
בכל מקרה, עד שסוד היקום יתברר וכל פלאי ה־E8 יתגלו, אפשר להתנחם בנקודה היהודית:
לא משנה איך תסובבו את ה־E8, תוכלו לראות אינספור צורות של מגן דוד" 73. תרשים דו-מימד למבנה E8 (הדגשה שלי א.ב.י)
אסכם: למיטב הבנתי ליסי חשף 'פרוסה' מהמציאות – כי E8 נשוא מחקרים כה רבים, מאפשר תבנית אחת לכל הכוחות והתופעות – אך בלא שהבין / הציג את מלא משמעות והיקף ממצאו:
הגרף המתמטי הידוע מציג / משקף (גם) תנועות גליות – מרחביות של כל נקודה אפשרית במבנה מרכבה רב-מימדי ורב-ספירות, מערכת מלאכותית.
ממצאי ליסי 'קשורים' לתגלית המרכבה היות וכיום – ולאור המרכבה – הם ניתנים להסבר:
המרכבה היא מערכת מלאכותית/ברואה, כשירה: א. לנוע במרחב היחסי כאשר קודקודי המבנה (וכל נקודה בו) מתווים בחלל – גם במבט דו מימדי – את תצורת E8, ו ב. לקלוט-לשדר / לנתב / למקד / לערבל / תדרי-קרינה (באופן שעדיין יש 'לפצחו' והמקבל ביטוי בצורת E8) בהיקפים וטווחים אסטרונומיים-יקומיים וגם במימדי תת-חלקיק – וכך לייצר ולנתב (וכמובן להסביר) כל חומר, אנרגיה וכוח פיזיקאלי בכל תבנית קיימת ביקום, בטבע.